Înapoi la blog

Nu există nicio lingură. Matrix și cursurile de negociere

Andrei Vasile
Matrix
© The Matrix (1999)

Matrix este unul dintre filmele mele preferate.

Nu doar pentru poveste, efecte sau actori. Ci și pentru abundența de metafore ce pot fi folosite în viața reală, mai ales în domeniul educației.

Evident, urmează câteva spoilere, dar hai să fim serioși, nu prea le mai putem numi spoilere dacă filmul este apărut de mai bine de 25 de ani :)

Ideea centrală este că în viitorul apropiat, inteligența artificială (roboții) și inteligența naturală (oamenii) s-au războit. Oamenii erau pe punctul de a pierde și ca o ultimă măsură, au „înnegrit cerul”.

Au încercat astfel să blocheze accesul mașinilor la energia solară. Așa că mașinile au decis să folosească oamenii pe post de baterii. La urma urmei, așa cum ni se spune și-n film, corpul uman produce mai multă electricitate decât o baterie de 120V.

Personajul principal Neo (interpretat excelent de Keanu Reeves) este văzut ca un posibil salvator al omenirii. Și ca fiecare erou, trebuie să treacă prin călătoria de inițiere. Pentru aceasta, dobândește instant cunoștințe practice prin încărcarea lor direct în creier: kung-fu, pilotarea unui elicopter sau folosirea armelor de asalt.

Totuși, după cum viața ne-a învățat, doar deprinderea de cunoștințe nu este suficientă. Ele trebuie combinate și puse în practică... chiar și-n filme!

Ca să nu o lungim, Neo pică inițial testul prin care ar fi putut dovedi că el este într-adevăr salvatorul. Însă câștigă, de la un copil chiar, lecția de care avea nevoie (și care îi va folosi pe termen lung!).

A rămas în istoria cinematografiei și sunt sigur că o știi deja:

There is no spoon / Nu există nicio lingură

Poate spui, dincolo de ecran: "ok, mi-ai făcut rezumat (neterminat) la Matrix, dar tot nu înțeleg ce legătură are filmul cu un curs bun de negociere?".

Iată și legătura: un curs cu adevărat valoros (nu doar de negociere) trebuie să îmbine dobândirea de cunoștințe cu practica.

Nu doar să înveți să pilotezi un elicopter, ci și să zbori efectiv.

Spre exemplu, la cursul nostru Abilități Avansate de Negociere, înveți tehnicile în cam 20% din durata cursului. În restul de 80% le pui efectiv în practică, adică negociezi. Nu e ușor și cu siguranță nu e nici confortabil.

Avantajul e că realizezi mult mai repede decât Neo că într-adevăr, there is no spoon și că succesul unei negocieri bune stă în pregătire, în alegerea tehnicilor potrivite și într-o propunere făcută corect.

Vedem cel mai bine diferența aceasta la cursanții din cadrul aceleiași companii, dar care fac cursul în grupe diferite.

Colegul care a făcut prima dată cursul se întoarce în companie triumfător și le explică tehnicile de negociere oamenilor din echipă. Le povestește despre pariu pe opinii, despre tehnica Sus-Jos sau despre pune un preț pe solicitări. Cu alte cuvinte, le „încarcă” niște cunoștințe. 

Adevărata revelație și totodată momentul în care cunoștințele se transformă în abilități apare în timpul cursului, la scenariile de negociere filmate.

Atunci când cursantul care, deși cunoaște tehnica, o aplică efectiv și vede cum o poate modela și implementa în propria strategie pentru a ajunge la obiectivul dorit, înțelege că there is no spoon. În plus, primește feedback de la experți în negociere, astfel că poate îmbunătăți instant.

În final, vorbim despre diferența dintre a citi despre flotări și a te pune la sol să faci flotări sub supravegherea lui Arnold.

Le poți încerca pe amândouă, dar știu sigur că doar una dintre metode dă rezultate. Poți testa și tu înscriindu-te împreună cu colegii tăi în grupe diferite la Abilități Avansate de Negociere.

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.