Înapoi la blog

Moș Crăciun învață să nego-Ho-Ho-Ho-cieze

Scotwork România
NL Scotwork Crăciun 2023 1200X1200 (Blog Banner)

E prima zi de Crăciun și întunericul se lasă peste Polul Nord – așa cum, de altfel, se întâmplă de obicei.

Renii se bucură de o odihnă bine-meritată la grajduri, iar în atelierul spiridușilor, forfota face loc liniștii depline. MoCrăciun scoate fișa postului și mândru nevoie mare, bifeazcel mai important KPI pe 2023: cu 2% mai multe cadouri livrate față de anul trecut – la timp, bineînțeles. Comitetul Executiv va fi foarte mulumit!

Anul ce stătea să treacă fusese... interesant.

Creșterile de prețuri ale furnizorilor de materie primă o îngrijoraseră într-atât pe Doamna Crăciun, Directorul Financiar, încât îi sugerase Moșului – nu o singură dată – car cam fi timpul să își dezvolte puțin abilitățile...

Așa se face că Moș Crăciun, Doamna Crăciun, Comitetul Executiv, Rudolph (Directorul de Distribuție) și ceilalți reni, Dobby (Șeful de Producție) și echipa sa au aflat de Scotwork și-au și trecut la treabă.

Au completat cu toții Sondajul Aptitudinilor de Negociere și... să spunem doar că rezultatele le-au dat ceva de gândit. Consultantul Scotwork – despre care au concluzionat cu toții: chiar știe despre ce vorbește! – le-a explicat că echipa nu dedică suficient timp pregătirii și mai mult de atât, pare să aibă o atitudine rigidă și competitivă, ceea ce nu face decât să creeze frustrări, blocaje și în final, acorduri proaste...

Până și Moșul fusese forțat să recunoască că nu îi venea deloc ușor să privească lucrurile din perspectiva celeilalte părți, mai ales când era atât de sigur că el are dreptate și ceilali nu!

Așa că nu a mai stat pe gânduri, și-a lăsat la o parte mândria (și costumul roșu) și s-a înscris la un curs de Abilități Avansate de Negociere.

Și de data asta a trebuit să recunoască: nu s-a mai distrat așa de bine de anul trecut, când se furiase în dormitorul noului rege pentru a-i lăsa sub brad coroana cerută de Crăciun. În doar trei zile, învățase o grămadă de lucruri despre negociere – cum să se pregătească, să fie creativ, să asculte activ și cum să formuleze o propunere care să-l ajute spreia controlul în negocierile cu furnizorii.

Ca orice manager care se respectă, imediat după curs, Moșul a convocat o ședință cu întreaga echipă – Doamna Crăciun, Comitetul Executiv, Rudolph și ceilalți reni, Dobby și restul ajutoarelor Moșului – și le-a povestit ce învățase.

Trebuie spus că povestea hălcilor de elan le-a provocat coșmaruri multvreme după tuturor renilor, așa că au fost cu toții de acord cu propunerea lui Prancer și Dancer să fie interzisă definitiv.

Și au mai fost de acord să pună întotdeauna un preț pe solicitări. Știa Moșul ce știa cerându-le copiilor să fie cuminți și buni în schimbul cadourilor. Nu mai rămânea decât să facă la fel și în negocierile cu furnizorii.

Cu cei 8 Pași în minte, notițele de curs în față și un proaspăt certificat „No Bullshit” înrămat pe birou, Moșul s-a pregătit temeinic pentru întâlnirea cu furnizorii. Obiective, elemente, listă de dorințe, listă de concesii, strategie – a trecut prin toate. Și bine a făcut, căci s-a întors la Polul Nord cu un acord mai avantajos decât încheiase vreodat: discount pentru comenzi mari, noi termene de plată și statutul de client prioritar la nivel global în schimbul unei creșteri etapizate de prețuri și evaluarea bianuală a acordului.

Culmea culmilor: și Moșul, și furnizorii au plecat fericiți de la negociere!

Acum, la finalul primei zile de Crăciun, un zâmbet își face loc deloc timid pe fața Moșului când își aduce aminte – și de acordul pe care l-a negociat cu atâta dibăcie, și de ședința pe care tocmai a încheiat-o cu spiridușii, care și-au depus cererea anuală de mărire a salariilor.

Până la urmă, își îndepliniseră sarcinile cu brio și atinseseră targetul – condiția impusă pentru mărire. Totuși, Moșul nu a uitat de lista de dorințe despre care învățase la Scotwork și a profitat de ocazie să scape de una dintre cele mai neplăcute sarcini ale sale: lustruirea clopoțeilor renilor.

„Nu-i rău. Nu-i rău deloc!”, se gândește Moșul în timp ce-și mângâie barba și deschide „Once Upon a Deal”, colecția de articole și povești despre negociere pe care a găsit-o sub brad. Pesemne că a fost și el cuminte...

Cât despre anul care vine, spunem doar că Moșul are planuri mari. Atât de mari încât primul lucru pe listă e să negocieze cu oamenii de la Scotwork (cât curaj!) să deschidă un birou la Polul Nord. Al doilea? Să convingDirectorul Financiar, adică pe Doamna Crăciun, să-i aloce un buget mai generos.

Și... poate chiar să scrie și el un articol pe blogul Scotwork. :)

 

----

Poveste imaginată de David Bannister, Scotwork International Director. Tradusă și adaptată de echipa Scotwork România. 

Scotwork România
Mai multe de Scotwork România:
Sărbători fericite!
Înapoi la blog

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.