Puterea unui NU

Publicat: iun. 04 , 2015
Autor: Monica Horvath

Recentul film Argentinian ‘Povești Sălbatice’ („Wild Tales”) este o compilație de șase situații fictive, fără legătură, despre oameni aflați în situații disperate. Îl recomand oricui pentru modul însuflețit în care sunt povestite aceste situații, iar o anumită parte este chiar de un interes deosebit pentru negociatori.

Intriga se desfășoară în jurul tatălui bogat al unui adolescent capricios, care ia BMW-ul familiei într-o seară, la o ieșire în oraș, se îmbată și accidentează pe stradă o gravidă, care circula pe jos și fuge de la locul accidentului. Femeia accidentată și copilul nenăscut încă, nu supraviețuiesc accidentului. Adolescentul le mărturisește părinților cele petrecute, iar tatăl, împreună cu avocatul familiei ticluiesc un plan. Grădinarului, care de ani de zile slujește familia, este implicat în acțiune, să recunoască că el a condus vehiculul, acceptând astfel pedeapsa cu închisoarea (care se așteaptă să fie aproximativ 18 luni) contra unei sume la care nu visa vreodată, de $500,000. 

Tatăl este disperat să-și țină fiul departe de închisoare, iar această slăbiciune este exploatată de părți pentru a ridica prețul. O mită de un million de dolari este dată polițistului care a dibuit inconsistență în mărturia grădinarului, jumătate de million în plus pentru avocatul familiei pentru intermediere. După toate acestea, grădinarul mai solicită și un apartament la malul mării, iar polițistul mai solicită suportarea unor cheltuieli personale. Evident că aceste solicitări suplimentare sunt listele de dorințe ale celor doi.

Dar, situația se schimbă. Aceste ultime solicitări îl frustrează pe tată, și acesta spune NU întregii înțelegeri, retrăgând toate ofertele, chiar cu riscul ca fiul său să facă pușcărie. Soția îl imploră, avocatul amenință, dar degeaba, tatăl este de neînduplecat.

Practic, cu un cuvânt, părintele a schimbat balanța puterii. Avocatul revine și se oferă să renunțe la lista de dorințe. Tatăl refuză și le propune că toată afacerea trebuie să nu îl coste mai mult de un million de dolari, iar părțile implicate să se înțeleagă cum își vor împărți banii. Avocatul cere mai mulți bani dar tatăl refuză ferm și înțelegerea se încheie în condițiile impuse de tată.

Sunt cel puțin două lecții de învățat din această poveste; în primul rând, negociatorii ar trebui să realizeze cum se schimbă relațiile de putere pe baza acțiunilor proprii întreprinse în negociere – nimic nu este bătut în cuie – în al doilea rând, NU deveniți LACOMI!

Dacă aveți tendința să mă blamați pentru că v-am stricat plăcerea de a vedea filmul, vă promit că mai este o întorsătură la finalul acestei povești și de asemenea, celălalte cinci povestioare sunt extraordinar de interesante.

Ca o coincidență, povestea seamănă izbitor cu filmul turcesc din 2008 intitulat Trei maimuțe (Three Monkeys), pe care vi-l recomand de asemenea cu căldură.

Distracție plăcută!

Stephen White – Scotwork UK., managing partner


SHARE

blogAuthor

About the author:

Monica Horvath
No bio is currently avaliable

Ultimele postări Blog:

Balanța puterii

Acum ceva timp, m-am aflat într-o situație mai puțin fericită. Eram cu soția și copiii și căutam disperați o cameră disponibilă pentru noaptea respectivă. Iar intrând într-un hotel, le-am și dat de înțeles acest lucru: aveam nevoie de un loc în care să dormim și eram disperați să îl găsim. Bineînțeles, cererea mea ulterioară pentru un discount nu a avut niciun efect - „disperarea” și „înțelegerea profitabilă” apar rar în aceeași propoziție. Auzind povestea mea, un coleg mi-a amintit o situație similară, dar cu o altă finalitate.

Ultimele Tweet-uri:

Scotwork Romania
Profesor Ion Ursu 34
Sector 2, Bucureşti

România
(+40)721262058
info.ro@scotwork.com
Urmăriți-ne
cpd.png
voty2016_sign_gold.png