Înapoi la blog

Negocierea începe de acasă

Dan Cantaragiu
poza-articol-blog.png (1)

 

Noua normalitate?

COVID-19 a schimbat, dramatic și instantaneu, modul în care ne trăim viața. O mare parte a societății e blocată acasă și au dispărut peste noapte interacțiunile sociale. În lupta noastră cu virusul, ne-am găsit deodată, împreună cu colocatarii, în detenție la domiciliu.

Respectarea constrângerilor nu este o alegere, ci este necesară pentru a opri răspândirea infecției și pentru a salva, astfel, nenumărate vieți. Dar acest lucru aduce cu sine noi provocări pentru familiile sau prietenii care coabitează.

Dintr-odată, casele noastre sunt redesenate în birouri, săli de clasă, săli de sport sau locuri de joacă. Noua interacțiune virtuală duce la suprasolicitarea fiecărei încăperi, în scopuri neobișnuite - de muncă, învățare sau joacă. În plus, nesiguranța ne provoacă frică, iar distanța socială duce la frustrare.

 

Salvarea prin negociere

Pentru a înfrunta criza cu succes, cu toții trebuie să colaborăm. Dar, cu toate aceste noi constrângeri, cum pot cei ce trăiesc împreună să rămână cooperanți și să evite discordia? Cum puteți totuși obține ce vă doriți fără a naște conflicte și a porni un război civil? O soluție poate fi folosirea unor mecanisme de negociere. Iată mai departe șapte tehnici de negociere ușor de folosit pentru a vă face viața mai ușoară în perioada de carantină.

 

  1. Gândește în prealabil

Alocă timp de planificare în avans. Graba de a transmite cereri ferme fără a anticipa consecințele nu te va face mai îndrăgit de către ceilalți locatari. Ia în calcul ce este important pentru ei. De exemplu, dacă conexiunea internet este slabă și ai nevoie de exclusivitate WiFi, gândește-te ce compromisuri vor trebui să facă pentru tine. Cunoscându-le nevoile și prioritățile, vei putea preveni neînțelegerile și vei ajunge mai repede la o înțelegere.

 

  1. Convinge-i dacă poți

Ai nevoie ca cineva să plimbe câinele pentru că a apărut un Zoom neprogramat și nu poți merge tu? Nu miza pe faptul că toată lumea va sări să te ajute. Poți încerca cu vorba dulce, dar dacă nu dă rezultate va trebui să fii pregătit pentru mai mult decât a-ți repeta rugămințile. Dacă persuasiunea nu funcționează, evită discuțiile în contradictoriu. Fii gata în schimb să accepți și alte puncte de vedere și pregătește-te să dai ceva la schimb. Negocierea vă ajută să rămâneți calmi și cu toții veți fi mai fericiți, inclusiv câinele!

 

  1. Folosește-ți radarul

Traiul împreună în condiții de izolare poate fi o experiență specială. Uneori, oamenii au sensibilități sau secrete greu de împărtășit. De exemplu, dacă ai copii adolescenți, e posibil să nu își dorească să le cunoști activitatea din Social Media. Uită-te după semnale subtile, limbaj non-verbal sau comportamente atipice. Atenția la detalii de acest fel te ajută să înțelegi mai bine emoțiile si să preîntâmpini negocieri tensionate.

 

  1. Fii proactiv – fă prima propunere

Ai nevoie în mod special, de la 16.00, de camera în care de obicei copiii se joacă pe Playstation după-amiaza. E practic imposibil să convingi cu binișorul doi copii de 9 și 11 ani și vrei să eviți o discuție în contradictoriu. Nu-i lăsa să preia inițiativa! Asigură-ți succesul explicând de ce cererea ta este importantă pentru toată familia și fă o propunere atractivă pentru ei. De exemplu, înlocuirea jocurilor video cu o mare porție de înghețată!

 

  1. Reformulează propunerile

Îți împarți biroul de acasă cu partenerul de viață. Dar analiza ta virtuală de vânzări coincide cu ședința celuilalt de analiză financiară. Îi sugerezi să meargă cu laptopul in sufragerie, dar propunerea ta nu este bine primită. În loc de a-ți apăra cu încăpățânare punctul de vedere, fii deschis. Reîmpachetează oferta. Oferă-te să îi dai o mână de ajutor cu pregătirea ședinței și dă-i acces prioritar la birou săptămâna următoare. Eviți accesele de furie si câștigi două săptămâni de calm!

 

  1. Nu face concesii gratuite

Permanent sub presiune fiind, e ușor să clachezi și să dai celorlalți tot ce își doresc. Dar cedarea necondiționată nu este niciodată o variantă bună. Întotdeauna ți se va cere și mai mult! Deci, când partenerul tău insistă să mergi numai tu la cumpărături, negociază cerând ceva valoros pentru tine la schimb. Sugerează, de exemplu, ca celălalt să fie responsabil zilnic cu pregătirea mesei sau cu spălatul vaselor. Cere cu încredere ceva în schimbul oricărei concesii.

 

  1. Un acord e un acord

Bravo! Ați ajuns la un acord. Folosiți livingul după un program riguros: copii fac sport dimineața devreme, iar tu ai exclusivitate până după-amiază pentru munca curentă. Dar deodată ei îți cer ca vinerea dimineață să aibă acces, tot în living, la consola video. Și apoi și miercurea de la 12.00. Stop! Nu așa v-a fost înțelegerea. Aveți un deal clar care nu poate fi modificat. Asigură-te că toată lumea a înțeles regulile și se conformează (inclusiv tu!). Astfel, eviți compromisuri nedorite, care se vor ține lanț.

 

Carantina ne dă nenumărate oportunități de a ne folosi abilitățile de negociere pentru a evita diferențele și a ne face viața mai fericită alături de familie și prieteni.

Dan Cantaragiu
Mai multe de Dan Cantaragiu:
Dirty Tricks - episodul 2
Negocieri la început de an
Înapoi la blog

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.