Înapoi la blog

Va aduce inteligența artificială revoluția în negocieri?

Andrei Vasile
Business Hand Robot Handshake Artificial Intellig

Dacă acum nu mulți ani, când spuneam IA (Inteligență Artificială) ne gândeam la Matrix, Terminator sau Odiseea spațială, zilele acestea se pare că IA (sau AI) a devenit ceva banal.

Acum IA poate să scrie adevărate eseuri de specialitate și articole de blog optimizate SEO, realizează fotografii sau clipuri (destul de) realiste și poate chiar purta conversații cu oamenii, fără ca ei să-și dea seama că vorbesc cu un robot.

M-am gândit la momentul în care va apărea și prima IA specializată în negocierea de business și am încercat să-mi imaginez cum (și dacă) va funcționa, și ce implicații ar exista.

Să spunem că proprietarii a două companii aderă la negocierea condusă de AI. Ca în cazul unei negocieri clasice, ei încarcă/antrenează IA cu detaliile necesare: elementele de negociat, concesii, dorințe, nenegociabilele și obiectivul dorit.

Apoi, la data și ora stabilită, părțile se întâlnesc, se face schimb de amabilități, fiecare își face declarația de deschidere, se face schimb de concesii, una dintre părți înaintează o propunere realistă, cealaltă ia o pauză de consultare, se întoarce, mai cere o concesie mică, apoi... avem un deal! Batem palma și mergem să sărbătorim începutul colaborării cu un vin bun!

De fapt, cât ai citit paragraful de mai sus, negocierea IA s-a terminat de câteva secunde bune. Iată, probabil, cel mai mare neajuns al negocierilor duse de IA: vom rata ocazia de a crea relații.

Fără discuție, folosirea IA în negocierea de business are câteva avantaje clare:

  • - dă posibilitatea unor negocieri rapide și eficace;
  • - spre deosebire de oameni, IA nu este influențată de emoții, erori sau oboseală;
  • - este garantat un rezultat transparent și avantajos pentru ambele părți;
  • - companiile mari pot antrena IA să analizeze cantități enorme de date, ajungând apoi să creeze conexiuni extrem de complexe pe care să le exprime simplu;
  • - evident, va aduce și reduceri substanțiale în ceea ce privește timpul și resursele necesare.

Revoluția inteligenței artificiale va veni și în negociere (dacă nu este deja aici). Pe măsură ce tehnologia va avansa este destul de probabil ca din ce în ce mai multe firme să o adopte. Dar doar pentru părțile din negociere consumatoare de timp (pregătire, calculul limitelor sau timpul alocat), nu și pentru cele importante care țin de strategie și decizia de a bate palma sau... a ciocni un pahar cu vin bun.

Un negociator bun, la fel ca un scriitor bun, nu va putea fi înlocuit de IA. Negocierea nu este un joc de șah, unde toate regulile și datele sunt cunoscute în avans, iar o mișcare poate fi contracarată doar într-un anume fel. 

Negocierea este întotdeauna fluidă, iar factorul uman este neprețuit. Pentru toate celelalte etape, (poate) există IA.

P.S.: titlul și unul dintre paragrafele acestui articol sunt scrise de chatGPT, cel mai avansat AI conversațional. Ghicești care anume?

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.