Înapoi la blog

Dragă Moșule...

Cătălina Barbu
Christmas Letter To Santa

Avem o mulțime de semnale că suntem deja în toiul acelei perioade a anului.

Festival de beculețe și decorațiuni luminoase pe străzi, beteală strălucitoare în vitrinele magazinelor, târguri și mall-uri în care se iau la întrecere decibelii difuzoarelor cu colinde, până și motanul vecinilor are acum zgardă roșie, cu clopoțel auriu. Și, după ce și-au îndesat în bugetul de cheltuieli bradul, facturile de gaze și curent electric, poate chiar o vacanță la munte sau în țări exotice, cârnații, cozonacii și petrecerea de Revelion, părinții sunt de-acum gata să deschidă portofelele în vederea ofensivei asupra listei din scrisoarea către Moș Crăciun.

Fiind mamă de copil deja adult și nașa câtorva finuțe și finuți, permiteți-mi să vă împărtășesc câte ceva din propria experiență, despre cum să facem față amestecului de sentimente și diverselor presiuni specifice acestei perioade.

În primul rând, spuneți-le copiilor din timp că Moșul are o mulțime de copii de care să se ocupe și că este foarte puțin probabil să primească anul acesta tot ce-au pus pe listă.

Un comportament foarte util pentru structurarea așteptărilor, la fel ca în business: cumpărătorii le spun vânzătorilor că bugetele de cheltuieli pentru la anul s-au micșorat, iar vânzătorii le spun cumpărătorilor că au crescut costurile cu materii prime, energie și transport, iar situația economică generală îi determină să crească prețurile. Până aici, nimic nou, sunt practici cu care deja v-ați obișnuit.

Dacă ați vrea, ați putea chiar să-i speriați pe copii, spunându-le că e posibil ca jobul vostru să fie desființat, iar planurile de Crăciun să fie anulate. Dar nu vă recomand, dacă doriți să construiți o relație bazată pe încredere. Decizia vă aparține ...

Buuun. E momentul să ne ocupăm de listă. Cea din scrisoarea pentru Moș Crăciun.

Pentru început, limitează lista cât mai devreme cu putință. Întreabă dacă aceasta este lista completă, dacă nu mai e și altceva. Desigur, o abordare aparent riscantă pentru că, din punct de vedere tehnic, tocmai ce-ai arătat deschidere. Până când copilul își dă seama că ar mai fi câte ceva de adăugat. Însă tocmai această abordare a ta îl va împiedica să adauge pe listă alte noi articole mai târziu, când credeai că ai ajuns la un acord.

Apoi, asigură-te că-i cunoști prioritățile. Poți folosi una din întrebările de aur ale negociatorilor. „Să presupunem că ...” este o tehnică foarte utilă aici: „să presupunem că Moșul ți-ar putea aduce doar câteva dintre aceste lucruri de pe listă. Pe care ai prefera să ți le aducă?”.  Vei putea să folosești apoi informațiile primite pentru a restrânge lista și pentru a-ți concentra eforturile asupra elementelor prioritare. Orice răspuns vag de tipul „toate sunt importante” sau „Moș Crăciun ar trebui să știe ce vreau pentru că el știe tot” ar trebui ignorat. Dar îți recomand să insiști până primești răspunsurile de care ai nevoie.

În încheiere, după ce te-ai asigurat că lista a fost restrânsă la cele câteva priorități, e momentul să aduci în discuție propriile tale dorințe: „Ce-ai zice ca tu să-ți faci ordine în cameră și să-ți mănânci legumele din farfurie zilnic, în următoarele 3 săptămâni, ca eu să văd dacă pot să-i pun Moșului o vorbă bună în legătură cu acel PlayStation 5 pe care-l dorești?”. Se pare că 3 săptămâni sunt suficiente pentru a genera o schimbare de comportament pozitivă.

Pentru ca procesul descris mai sus să ducă la succes e nevoie de multă voință din partea ambilor părinți, ceea ce mie una mi-a cam lipsit.  Dar abilitățile descrise îți sunt utile nu doar pentru lista pe care o primești pe post de Moș Crăciun, ci și în cazul acelei liste de solicitări care te așteaptă pe birou pentru contractul de servicii pe anul viitor.

Am descris aici cum poți să faci când te afli de partea care primește lista. Dar cum să obții cât mai multe, când autorul listei ești chiar tu? Parcă n-aș scrie tot aici, în caz că e vreun copil care citește acest articol.

Sunt sigură că cei care au participat la cursul nostru își amintesc. Iar pe ceilalți îi invit cu drag la cursul Abilități avansate de negociere (ANS sau VANS) pentru a afla nu doar cum e cu lista de solicitări, ci și o mulțime de alte tehnici utile.

Cătălina Barbu
Mai multe de Cătălina Barbu:
Minciuna are picioare scurte
Să le lăsăm la ușă?
Înapoi la blog

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.