Înapoi la blog

Negocierea în VANS

Dan Cantaragiu
negocierea-in-vans.png (1)

Nu, nu este o greșeală în titlu. Nu a scăpat un „S” la corectură, deci nu am încercat să descriu vreun proces de negociere inutil, ținut în van. Și nici nu am dorit să vă vorbesc despre cum ne rezolvăm (prin negociere, bineînțeles) conflictele comerciale în niște microbuze de persoane, care în limba engleză se numesc chiar „vans”. Scopul meu în acest articol este să vă împărtășesc câteva gânduri provenind din experiența pe care tocmai ce am încheiat-o ieri, de a derula primul curs de negociere virtual. Deoarece cuvântul din titlu vine de la inițialele denumirii „Virtual Advanced Negotiation Skills”, denumirea englezească a neaoșului curs Virtual de Abilități Avansate de Negociere.

Timp de patru zile, câte 6 ore pe zi, am parcurs ceea ce în urmă cu 3 luni nu aș fi crezut sub nici o formă că este posibil – să ții „în priză” în mediul online un grup ultra-eterogen de 12 oameni, care să respecte un program dens și rigid, să fie punctuali, să se implice 100% în dinamica cursului și să aplice consecvent recomandările și sfaturile noastre pentru a se bucura de o experiență completă. Colac peste pupăza, mai intră în același mediu virtual și 2 traineri plus un asistent tehnic, care trebuie să stăpânească o sumedenie de aplicații și tehnici de operare online, coordonând tot procesul în timp real și sincronizându-se perfect între ei.

 Cursanții noștri, atât cei 2-3 tineri puțin săriți de 20 de ani, cât și cei care urmează să se pensioneze în acest deceniu, s-au adaptat instantaneu la mediul virtual, au cooperat permanent cu noi și au avut un nivel total de implicare. Iar spre deosebire de cursurile în sală, punctualitatea a fost un punct forte – nimeni nu a mai fost luat prin surprindere de traficul de dimineață, scuza preferată pentru întârzieri! Chiar și noi, trainerii, am performat la un nivel nebănuit – în două luni, având la dispoziție arhitectura virtuală special creată de Scotwork, am reușit să adaptăm conținutul și metoda pentru a oferi o experiență completă într-un mediu de învățare online.

Aceste patru zile mi-au creat un sentiment foarte bun, de încredere și speranță în viitor. Dacă în urmă cu un an o mare corporație ar fi lansat un proiect de lucru integral de acasă, probabil că, după ședințe interminabile și depășiri de buget neplanificate, s-ar fi renunțat din motive de liber arbitru al angajaților, încălcarea intimității sau lipsă de productivitate. Sub presiunea evenimentelor incontrolabile din mediul extern, lumea întreagă s-a mobilizat, fiecare dintre noi și-a schimbat perspectiva și am reușit cumva, cu toții, să funcționăm repede și bine într-un mod total diferit.

La fel ca în negocieri, nevoia comună pentru o soluție ne face mai cooperanți, ne îndeamnă să cercetăm mai atent interesele și constrângerile celorlalți și ne determină să facem concesii serioase pentru a ne atinge obiectivele. Tot ca în negocieri, aceste obiective își pot schimba nivelul de prioritate. Ceea ce în urmă cu puțin timp nu exista pe lista noastră – izolarea în scopuri de sănătate, de exemplu – a căpătat importanță maximă. Și pentru ca paralela cu procesul de negociere să continue, vă recomand să aveți la îndemână și o listă de dorințe – acele elemente care nu sunt fundamentale pentru succes, dar care fac ca rezultatul să fie optimizat. Dacă considerăm acest rezultat dorit ca fiind succesul personal, probabil că pe această listă ar trebui să apară toate micile lucruri care, privite retroactiv, vă vor încălzi sufletul sau vă vor face să zâmbiți.

Una dintre cele mai actuale vorbe de duh, spusă de Emanuel Rahm, fost primar al orașului Chicago, spune așa: Nu ar trebui niciodată să irosiți o criză adevărată! Deci, pentru a reveni la titlu, nu lăsați să treacă această perioadă în van. Nu vă cramponați de vechile obiceiuri, sperând ca totul să revină la ceea ce a fost lumea pre-Covid. Precum în negociere, construiți-vă o abordare flexibilă, nu vă blocați confundând obiectivul, adică succesul în viață, cu strategia – calea prin care vă atingeți țintele. Iar sursa numărul unu pentru flexibilitate este creativitatea. Lăsați-vă imaginația liberă, documentați-vă și testați. Astfel veți câștiga negocierea cu voi înșivă pentru a reuși să vă schimbați obiceiurile și să vă bucurați de împlinire.

Contactează-ne pentru mai multe informații despre cursurile noastre de negociere.
0732988176
info@scotwork.ro

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.