Înapoi la blog

13 hituri pentru negociatorul profesionist

Andrei Vasile
Cinemagraph Loop Vinyl Record Player Turntable Wit 2022 11 15 03 08 11 Utc

Nu aveam deloc inspirație despre ce să scriu în acest articol.

Așa că mi-am pus căștile și am ales playlistul pe care îl folosesc atunci când am nevoie să mă gândesc. Exact așa se numește: „Playlistul care aduce inspirație”. 

Super! Prima melodie care se aude este Firestarter - The Prodigy.

Să scriu despre negocierile din cadrul alianței de aur de la guvernare? Nici gând! Nu mă pricep la politică și nici nu vreau să analizez ce se întâmplă acolo.

Next! Fără vreo legătură, Black Sabbath - War Pigs se aude în căști. Dau volumul mai tare și mai notez un posibil subiect. Să scriu încă ceva despre prietenul meu, Elon, și cum aplică aceeași tehnică de a pune presiune în public, acum că și-a găsit persoana pe care și-o dorește la conducerea Twitter?

Bun subiectul, dar am mai vorbit despre tehnicile lui Musk. Next! Aud pianul de la Dr Dre & Snoop Dogg - Still Dre. Dau mai tare volumul și verific ce altă melodie ar putea să mă inspire din playlist.  

Atunci mi-a picat fisa!

După ce am scris despre filme și negociere, e păcat să nu scriu și despre melodii care au legătură cu negocierea.

Dar hai să o fac într-un mod în care cel care citește articolul, adică tu, să nu o facă doar pentru că îi place negocierea, muzica sau, îndrăznesc să spun, stilul meu de a scrie 🙂

Vreau să rămâi și cu altceva care te poate ajuta în negocieri. Am găsit soluția - ți-o spun la final.

Până atunci, iată cele 13 hituri de top și legătura lor cu negocierea:

Don't Stop 'Til You Get Enough - Michael Jackson

Am ales să încep cu această melodie pentru că scopul ei este să te inspire spre a te pregăti înainte de negociere, nu să devii lacom în negociere. 

Am văzut în multe din exercițiile de negociere din curs cum lăcomia de la final a dus la a nu încheia deal-ul. Negocierea este ca un dans: dacă unul se împiedică, amândoi vor fi grămadă pe jos. 

Under Pressure - Queen

Negocierile pot deveni tensionate, dar această piesă ‘vanilla’ îți amintește să rămâi calm și să gestionezi presiunea cu înțelepciune. Păstrează-ți mintea limpede și ia decizii informate.

Deciziile luate emoțional într-o negociere duc la rezultate nedorite. De aceea, atunci când îți vinzi casa este bine să apelezi la un agent imobiliar.

I Heard It Through the Grapevine - Marvin Gaye

Informația reprezintă putere (și) în negociere. Ascultă cu atenție și investighează informațiile relevante despre cealaltă parte pentru a-ți crea o perspectivă mai amplă asupra situației.

Fii curios, pune întrebări și ascultă activ. „Pe ce se bazează propunerea ta?” este o întrebare excelentă pe care o poți folosi.

We Can Work It Out - Beatles

Negocierile eficiente implică găsirea soluțiilor comune și construirea unui teren de înțelegere reciprocă. Fii deschis, caută modalități de a ajunge la un consens. Străduiește-te, pe cât posibil, să fii primul care face propunerea.

Iar propunerea pe care o faci să țină cont de nevoile tuturor părților implicate. Când formulezi propunerea, întotdeauna începe cu ce te interesează să obții, și abia apoi cu ce ești dispus să oferi. În acest mod te asiguri că te vor asculta cu atenție. 

Poker Face - Lady Gaga

Din nou despre rolul emoțiilor în negociere: nu au ce să caute aici. Învață să îți ascunzi intențiile și să dezvălui numai informațiile esențiale. Păstrează-ți calmul și adoptă o strategie flexibilă.

Dacă vei fi flexibil și nu te vei bloca într-o singură strategie, vei avea avantajul unei vederi de ansamblu asupra negocierii.

Both Sides Now - Joni Mitchell

Negocierile reușite implică înțelegerea perspectivelor tuturor părților implicate. Încearcă să te pui în pantofii celuilalt și să înțelegi ce îl motivează. Empatia poate crea o bază solidă pentru acorduri durabile. 

Money for Nothing - Dire Straits

Negocierile bune sunt ca un riff lung de chitară. Iar melodia aceasta îți amintește să rămâi concentrat nu doar pe obiectivele financiare și să valorifici fiecare oportunitate de a obține rezultate favorabile. Oricare ar fi ele, să nu faci concesii gratuite.

Chiar dacă ți se pare că balanța de putere nu îți este favorabilă, atât timp cât cealaltă parte este încă la masa de negociere, înseamnă că are un interes. 

Mo' Money, Mo' Problems - Notorious BIG

Negocierile de business implică adesea tehnica de a „mări plăcinta”. Cel mai bun exemplu pentru aceasta este atunci când Apple a lansat iPhone. A mărit plăcinta.

Ascultă această piesă și amintește-ți că o abordare inteligentă a negocierilor poate deschide noi oportunități și câștiguri mai mari.

Imagine - John Lennon

Această piesă emblematică te invită să te gândești la o listă creativă de dorințe și la crearea de schimbări pozitive în cadrul negocierilor de business.

Notează-ți în avans dorințele, ține documentul la îndemână, iar când apare momentul în negociere, adu-le în discuție. Fii deschis, colaborează și construiește relații bazate pe încredere.

Fair Trade - Drake & Travis Scott

Într-o lume tot mai conectată, etica și sustenabilitatea în afaceri devin din ce în ce mai importante. Această melodie te încurajează (în stilul specific) să cauți acorduri echitabile și să promovezi relații comerciale responsabile.

Pe lângă lista de dorințe, pregătește și lista de concesii pe care ești dispus să le faci pentru a primi la schimb elementele importante pentru tine.

Sign o' the Times - Prince

Prince ne amintește că afacerile și societatea sunt în continuă schimbare. Fii atent la tendințele actuale și adaptează-ți strategiile de negociere în funcție de contextul dinamic în care activezi.

În plus, timpul este variabila pe care o avem întotdeauna la dispoziție, dar pe care mulți o ignoră aproape în fiecare negociere.

Eye of the Tiger - Survivor

No comment - must-have în orice playlist.

Happy - Pharrell Williams

Negocierile de succes nu se rezumă doar la aspectele financiare, ci și la satisfacția și bucuria rezultate dintr-o colaborare fructuoasă. Când o asculți nu ai cum să nu îți recâștigi optimismul și să cauți soluții care să ofere beneficii tuturor părților implicate.

Conform unui studiu Harvard Law School, cei mai buni negociatori de business alocă în medie între 4 și 6 ore pentru pregătirea oricărei negocieri. 

Playlistul de mai sus are puțin sub o oră. Este un început bun pentru a te inspira să îți aduci aminte de strategie, tehnici și obiective, astfel încât să pregătești bine orice negociere.

Iar acum surpriza promisă: poți găsi playlistul gata de folosit direct pe Spotify sau Apple Music sub denumirea Scotwork înseamnă Negociere. Îl poți folosi când nu ai inspirație la următoarea negociere.

Next! Another Brick in the Wall - Pink Floyd… o alegere destul de bună pentru finalul acestui articol.

Spor la pregătire!

P.S.: dacă știi pe cineva căruia i-ar plăcea acest articol, trimite-l aici. Sau fă-i un bine și povestește-i despre cursurile Scotwork.

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.