Înapoi la blog

Premiile Oscar și emoțiile... într-o negociere

Andrei Vasile
Emotii Negociere Oscar

Probabil că ai văzut (sau cel puțin auzit) evenimentul șocant de la decernarea Oscarurilor de anul acesta.
Dacă nu, pe scurt, iată ce s-a întâmplat:

  1. comediantul Chris Rock era pe scenă pentru a prezenta nominalizările pentru cel mai bun documentar;
  2. în sală, ca de obicei, o mulțime de vedete din lumea showbiz-ului, printre care (în rândul din față) și Will Smith împreună cu soția sa, Jada (care era rasă în cap);
  3. Chris, în stilul său specific, introduce în speech și un mic roast - „Jada, te iubesc. De-abia aștept să văd ‘G.I. Jane 2’” - referire la filmul în care Demi Moore s-a ras în cap pentru a interpreta rolul unui recrut în armata SUA;
  4. audiența râde copios la glumă (inclusiv Will Smith), mai puțin Jada;
  5. apoi camerele îl arată pe Smith mergând spre scenă și, spre șocul tuturor, pocnindu-l peste față pe Chris Rock, apoi întorcându-se la locul lui;
  6. comediantul, încă în șoc, exclamă „Wow, Will Smith tocmai ce m-a pocnit. Era doar o glumă despre G.I. Jane’’.

Din păcate, această gală a Oscarurilor este în pericol să nu rămână în istorie pentru câteva premiere importante: primul Oscar pentru un film distribuit de o platformă de streaming (CODA - Apple TV+) sau primul OSCAR pentru un actor surd (tot CODA), ci pentru un act de violență. Deși mulți se așteptau ca momentul să fi fost unul regizat, din păcate nu a fost cazul. Ulterior, agresorul a luat premiul Oscar pentru cel mai bun actor (în filmul King Richard) și și-a cerut public scuze, dând vina pe încărcătura emoțională.

Da, sunt de acord că erau motive să fie deranjat - Jada suferă de alopecie (căderea accelerată a părului), ceea ce a determinat-o să renunțe la podoaba capilară. În plus, soții Smith au adoptat de câțiva ani o „relație deschisă”, motiv pentru care au fost în trecut ținta glumelor comedianților (printre care și Chris Rock). Pericolul vine însă din faptul că a creat un precedent nefericit, care poate transmite mesajul că este în regulă să rezolvi conflictele prin violență. Oare dacă Jaden, fiul lui Will, face o glumă la adresa soției unui prieten, iar acesta îl lovește pe micul Smith, cum ar reacționa Smith cel mare?

În negocierile de business, unde relațiile comerciale se derulează pe o perioadă mai mare de timp, noi nu recomandăm să intri de la început pe o poziție agresivă. Din simplul motiv că este extrem de greu (uneori imposibil) să revii apoi la o poziție flexibilă. În plus, dacă puterea este de partea ta în negociere și alegi o strategie agresivă, este posbil ca cealaltă parte să se fi pregătit pentru această strategie, iar tu să nu faci altceva decât să le confirmi că au avut dreptate.

Alocă timp suficient pregătirii, înțelege nevoile celorlalți și aplică o strategie flexibilă de negociere. Mai mult, dacă se întâmplă să semnați un acord, care a fost impus celeilalte părți, fii sigur că îți îndeplinești perfect toate îndatoririle din contract. Sigur, cealaltă parte va fi atentă la orice virgulă din înțelegere și va folosi orice ocazie pentru a te penaliza sau a ieși din relație.

Ca să nu pățești ca Will, este bine ca, într-o negociere, să ții cât mai bine în frâu emoțiile. Te pot influența să iei o decizie nefericită, cu repercursiuni în viitor. Dacă vei crea precedent printr-o negociere agresivă acolo unde nu era cazul, se prea poate ca reputația ta să se răspândească în domeniu ca fiind un negociator rigid, egoist sau nepriceput. Vei da ocazia oponenților tăi să se pregătească de două ori mai bine, iar cei foarte pricepuți pot adopta o strategie flexibilă și vor încerca să tragă propriile foloase pe baza emotivității tale.

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.