Înapoi la blog

Adevăr sau provocare? 

Monica Stroe
Pexels Cottonbro 3205566
© cottonbro | Pexels

Ce trebuie să faci ... sau să eviți să faci atunci când negociezi cu angajatorul actual sau potențial

Au trecut câteva săptămâni de când unul din cititorii noștri ne întreba pe pagina de Linkedin  dacă recomandarea de a face primul o propunere într-o negociere se aplică și în cazul ofertelor de muncă. Răspunsul primit a fost: da, dacă ești pregătit să faci o propunere realistă.

Ideea de a le veni în ajutor celor care, cel puțin o dată în viața lor profesională, își caută un loc de muncă sau ajung în situația de a renegocia condițiile contractului de muncă cu angajatorul, a fost provocarea care m-a determinat să scriu acest articol.

În anumite situații și pentru anumite poziții, oferta de locuri de muncă este redusă, fapt care se oglindește într-o putere de negociere redusă a candidaților și, implicit, conduce la o putere crescută a angajatorilor care pot sa-și impună condițiile, de cele mai multe ori fără să fie nevoiți să negocieze. Cu toate că acesta este scenariul pe care-l cunoaștem cu toții, în viața reală există oportunități de negociere pe care le putem identifica și exploata în cursul interviului de angajare.

Ce să faci pentru a avea o negociere câștigătoare la interviu:

  1. Zâmbește și fii implicat pentru a le câștiga simpatia interlocutorilor. Astfel, îți cresc șansele ca cei care susțin interviul să-și dorească să te angajeze, un prim pas spre a obține ce dorești prin negociere.
  2. Spune-le că te interesează jobul respectiv. Îți vei crește astfel șansele de a ajunge pe lista scurtă pentru că anagajotorii evită să continue discuțiile cu cei despre care știu că au și alte opțiuni.
  3. Fii pregătit să răspunzi la întrebari dificile din seria: Ai și altă ofertă? Dacă îți fac o ofertă competitivă ești gata să o accepți? Orice ezitare sau chiar minciună vă poate scoate definitiv de pe listă.
  4. Pregătește-te temeinic și culege cât mai multe informații atât înainte de interviu, cât și în timpul acestuia, punând cât mai multe întrebări. Asigură-te că înțelegi care este rolul pe care îl are persoana din fața ta în organizație – spre exemplu negocierea cu posibilul tău viitor șef va fi total diferită de cea cu un reprezentant al departamentului HR. Acesta ar putea să fie interesat de solicitările tale mai mult decât cel de la HR. Pentru HR, obiectivul principal este să închidă cât mai multe poziții respectând un anumit buget.
  5. Sfatul consultantului Scotwork atunci când ne referim la o propunere realistă este să începi cât mai aproape de limita celorlalți. Oferta trebuie să conțină cât mai multe elemente pe care să le pui în discuție cum ar fi: salariul, poziția, data începerii, vacanțele, nivelul de autoritate, cine suportă cheltuielile de relocare, sistemul de bonusare, costurile de training, munca de la distanță, schema de raportare, accesul la resursele financiare etc. Și dacă nu știi acea limită? Există altenativa de a porni cu ceea ce îți dorești în mod realist să primești pe elementele discutate mai devreme.
  6. Fii pregătit să explici pe ce se bazează propunerea ta și ajută-i pe ceialți să înțeleagă de ce meriți ceea ce ai cerut. Nu lăsa o propunere fără să explici de unde vine aceasta. Dacă nu există un motiv, sau nu poți demonstra că propunerea este realistă, poate că e mai bine să nu o faci pentru a nu fi considerat arogant. Evită să intri în capcana de a discuta depre salariu punctual, fă astfel încât acesta să fie doar o parte a deal-ului pentru că șansele de a obține beneficii valoroase din alte elemente sunt întotdeauna mari.

Ce trebuie să eviți să faci?

  1. Nu negocia dacă nu este absolut necesar și, mai ales, rezistă tentației de a le arăta cât de bun negociator ești. Folosește-ți gloanțele pentru elementele importante și evită târguiala în zone mai puțin importante. Dacă totul merge bine va veni și rândul lor mai târziu, după ce te vei anagaja, când sigur va conta mai mult.
  2. Nimic nu este închis până ce totul este închis. Evită să închizi parțial elementele din listă, folosește-le pentru a face schimb de concesii. Nu uita ca după fiecare rundă să faci un sumar scris pentru a ști care este punctul în care ați ajuns.
  3. Nu uita că timpul nu este întotdeauna de partea ta! Nu prelungi negocierea mai mult decât este cazul pentru că există întotdeauna pericolul de a mai apărea un competitor care să îți slăbească poziția.
  4. Nu folosi ultimatumuri și nu te ridica de la masă dacă ești încă în limitele de negociere. În final, ceea ce contează este jobul obținut și nu faptul că ai avut șansa unei negocieri extraordinare.

Din experiență. pot spune că industria, funcția, colectivul în care urmează să muncești devin imediat mult mai importante decât oferta pe care ai acceptat-o sau ai negociat-o pentru a ajunge acolo. De asemenea, odată cu noul loc de muncă vor apărea ocazii de a negocia în diverse situații atât cu parteneri interni, cât și externi. Sfatul nostru rămâne în vigoare: pentru a avea succes în negociere pregătiți o propunere realistă.

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.