Evoluția de Anul Nou

Publicat: ian. 12 , 2015
Autor: Monica Horvath

Rezoluția de Anul Nou. Toți ne stabilim așa ceva, dar din păcate până în Martie acestea tind să dispară, ceea ce nu se întâmplă și cu “colacul” de pe abdomen, care într-un mod încăpățânat se face tot mai mare cu fiecare decadă care trece.

Deci ce-i cu toate aceste rezoluții atunci? Eu cred că, în urma câtorva săptămâni calme și libere din alergătura și forfota pe care o numim viață, ne determină să ne concentrăm puțin asupra ce ar trebui să fie important pentru noi.

Rezoluția mea pornește de la ce am experimentat într-o mică cafenea din Nisa, Franța, așa numita cafenea “a politeții” din sudul Franței, care a atras atenția internațională prin introducerea unui preț al produselor bazat pe politețea cu care sunt cerute produsele, pentru a încuraja clientii să fie mai amabili.

Pe o tăbliță în fața cafenelei La Petite Syrah scrie “O Cafea” - 7 Euro, “O cafea vă rog” - 4 Euro și “Bună ziua, o cafea, vă rog frumos” doar 1.50 Euro.

A început ca o glumă în urma faptului că o parte din clienți veneau în jurul prânzului (nu uitați e vorba de Franța), stresați și deseori grosolani când dădeau comenzile. Dar a devenit un semnal de trezire pentru majoritatea clienților permanenți, care au început să acorde atenție mesajului, pentru a crea o atmosferă plăcută în local. Câțiva clienți au prins gluma și au început să i se adreseze patronului cu “Domnule” sau “Domnia voastră” cu speranța de a-și diminua nota de plată.

Deci care este concluzia? Politețea, bunătatea și amabilitatea nu costă, dar în multe situații crează o atmosferă ce stimulează gândirea creativă și poate chiar să vă aducă beneficii în multe situații de vânzare sau cumpărare.

Nu spun că ar trebui să fim blegi sau pămpălăi. Precum spunea odată și Al Capone, “Poți să ajungi departe cu un zâmbet și o armă”.

Am să iau aceste gânduri cu mine în 2015. Nu ca și o rezoluție ci doar ca o tentativă de a adopta o atitudine mai atentă. Cum spunea și Plato, “Fii bun, blând, atent... căci toți ceilalți pe care îi întâlnești duc o luptă grea ei inșiși”. Cred că este adevărat.

Alan Smith – Scotwork, UK


SHARE

blogAuthor

About the author:

Monica Horvath
No bio is currently avaliable

Ultimele postări Blog:

Sunt cu adevărat un negociator?

De mai multe ori în ultima perioadă, am întâlnit situaţii în care potenţialii clienţi îmi spuneau că, chiar dacă ei bănuiesc că iau parte la diverse negocieri, nu sunt foarte siguri dacă într-adevăr negociază.

Ultimele Tweet-uri:

Profesor Ion Ursu 34
Sector 2, Bucureşti


România
+721262058
denisa.cantaragiu@scotwork.ro
Urmăriți-ne
cpd.png
voty2016_sign_gold.png