Înapoi la blog

Din nou despre mitul talentului

Dan Cantaragiu
matiasdelcarmine-adobe-stock.jpg (3)

În urma cu puțin timp scriam, tot aici, despre mitul talentului. Oamenii cred de multe ori că succesul este apanajul unor persoane dăruite de la natură, rezervat unor indivizi norocoși că s-au născut înzestrați. Este adevărat că marea performanță reprezintă un astfel de domeniu exclusivist, dar parola de acces nu este carisma sau talentul, ci munca susținută, în special pregătirea din spatele cortinei. Este valabil în sport sau în artă, în cercetarea științifică sau în inginerie. Și e la fel de valabil și în negociere.

 

Fiecare cu opinia lui

 

De ce totuși mă întorc atât de repede la aceeași temă? O discuție foarte recentă cu liderul unei firme importante m-a făcut sa abordez încă o dată subiectul. Distinsul domn declara: „Eu nu cred în structuri teoretice de pregătire a vânzării sau negocierii. Improvizația este calea pe care o recomand. Dacă îți cunoști produsul si ești talentat, te descurci în orice situație, nu e nevoie să te pregătești în avans!”. Instigat de aceste vorbe, mi-am propus să citesc mai multe informații despre câțiva mari virtuozi de talie mondială și despre mecanismele din spatele ușurinței cu care se descurcă în munca lor.

 

Cei mai talentați sportivi

 

Am vorbit în urmă cu două săptămâni despre Ronaldo, Messi și programele draconice de antrenament din spatele driblingurilor „galactice”. Nu aș vrea să intru în polemici pe tema unor mari sportivi din sporturi eminamente individuale. Federer sau Nadal, Michael Phelps sau Nadia Comăneci sunt exemple de muncă și dedicare în pregătire, dar puteți spune că așa e profilul acestor sporturi. Dar hai să vedem cum Michael Jordan, de mulți considerat cel mai mare sportiv al planetei, a ajuns să „improvizeze pe terenul de baschet”.

Nu a fost considerat printre cei mai buni când era adolescent. În prima sa echipă, la liceu, numele său nu se afla pe lista titularilor. Iată ce declara Jordan: „De fiecare dată când oboseam la antrenamente și intenționam să mă opresc, închideam ochii și vedeam acea listă fără numele meu pe ea... și asta mă făcea să continui pregătirea”. Înainte de a deveni cel mai bun în jocul de baschet, a devenit cel mai bun în antrenamentul de baschet.  

 

Talentul in film

 

Cine oare nu și-l amintește din Taurul Furios sau din Nașul, din Taxi Driver sau din seria cu Socrii de Coșmar? Unul dintre cei mai versatili actori americani, strălucitor atât in drame cât și în comedii. Unul dintre rolurile emblematice ale lui Robert De Niro a fost Michael, în Vânătorul de Cerbi, un oțelar dintr-un orășel de provincie care pleacă la război în Vietnam. Știți cum a ajuns De Niro să joace atât de natural rolul? Talent, da, dar pe lângă asta a adăugat luni de zile petrecute în oțelării (chiar el declara că a vrut chiar să muncească fizic la o topitorie, dar nu a fost lăsat, nefiind calificat in domeniu) și in orășele de provincie (Mingo Junction și Steubenville, ambele în Ohio), pentru a pregăti în detaliu viitorul rol. Modul său de a pregăti un film a devenit legendar, și totul se datorează școlii de teatru Actors Studio din New York, unde a învățat „Metoda” lui Lee Strasberg, un sistem teoretic de pregătire actoricească.

Doar pentru a veni mai aproape de zilele noastre, încă un exemplu: Bradley Cooper nu știa să cânte înainte de A Star Is Born. A exersat 4 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, timp de șase luni. Filmul a primit opt nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cea mai bună muzică și cel mai bun rol principal masculin, pentru ... Bradley Cooper.

 

Jazzul, mama improvizației

 

Ce poate fi mai relevant decât jazzul atunci când vorbim de improvizație? Așa că am fost curios să verific ce răspunsuri îți dă Google la întrebarea „cum să devii bun în a improviza în jazz?”. Iată-le pe primele trei:

  • Pe jazzadvice.com găsiți mărturia lui Michael Brecker, saxofonist cu 15 premii Grammy: „Practică cât mai mult. Practică lucruri simple, dar cât mai mult.”
  • learnjazzstandards.com spune așa: „Devii mai bun în improvizație în funcție de cum și cât practici”. Simplu, nu?
  • O altă recomandare excelentă: „Ascultă jazz în fiecare zi!” Sesizați nuanța? În fiecare zi, adică repetiție sistematică.

 

Lecția Regelui

 

Scriind cele de mai sus, mi-am amintit de o călătorie cu avionul la Cluj, în urmă cu doi ani. În fața mea, Gică Hagi. În timpul zborului, fără să vreau am auzit sfatul pe care Regele îl oferea unui tânăr de alături, care îl întrebase care este secretul succesului: „Obiective clare, muncă multă și să joci cu cei mai buni, să poți învăța de la ei”. Exact în spiritul celor de mai sus, emblema noastră națională declara că antrenamentul, pregătirea dublată de ținte bine determinate, reprezintă calea spre performanța serioasă.

 

Sper că scurta mea cercetare să vă determine să luați în calcul recomandarea noastră. Pregătiți-vă temeinic negocierile, determinând în primul rând care sunt obiectivele, ce prioritate au și parcurgând un model teoretic clar definit. Noi mai recomandăm să luați în calcul și informațiile sau strategia, dar despre aceste subiecte în articole viitoare.

Abonați-vă la blogul nostru

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se află sub incidența Politicii de confidențialitate și a Condițiilor de utilizare ale Google. Respectăm confidențialitatea datelor tale. Pentru mai multe informații, accesează pagina de confidențialitate.